Friday, July 13, 2007

Den Romerske Legion



Vi bliver ofte spurgt om størrelsen på en romersk legion, så her er en kort beskrivelse; Den romerske legion (af ordet LEGO = samling), udviklede sig meget gennem århundrederne. I den republikanske tid var den primært opbygget af 35 manipler (håndfulde - manus = hånd), der bestod af 120 legionærer hver, disse manipler var opdelt i 2 centurier af 60 mand. Ialt var legionen på ca. 4200 mand.

I det første århundrede blev legionen omstruktureret og opdelt i kohorter. Hver kohorte bestod af 6 centurier af hver 80 mand. Undtagen 1. kohorte der bestod af 5 dobbelt-centurier på 160 mand. Til denne infanterigruppe var tilknyttet en kavallerienhed - en Ala (vinge) - på 120 mand opdelt i 12 decurier, ledt af 4 decurioner. Legionen var i alt på ca. 5500 mand. Men hertil fulgte et stort tros af håndværkere, ingeniører og tjenere m.m. Samt et ukendt antal indskrevne Auxilia (hjælpetropper).

Et enkelt centurie var opdelt i 10 contubernier (teltsjak) af 8 mand. Disse 8 delte telt, køkkenudstyr og et muldyr til ekstra oppakning. Ofte havde de en tjener, en calo (dansk=karl), tilknyttet som muldyrfører m.m.

Hvert centurie blev ledt af en centurion (kaptajn) og en optio (sergeant). De havde også deres egne signalfolk; Signifer, der bar centuriets signum (standart) og signalblæseren cornicen. En tesserarius - vagtmester, taltes også blandt centuriets befalingsmænd.

Der var 6 rangklasser af centurioner. Over disse stod tribunerne (oberster). Til hver legion var 6 tribuner; 1 tribunus laticlavius, der var en mand med militær erfaring, og 5 tribuni augusticlavii der ofte var unge mænd fra den romerske over- og ridderklasse der skulle have militærerfaring før de gik ind i politik m.m. hjemme i Rom.

Over hele legionen stod legatus - generalen. Omkring ham stod centurion primus pilus - den øverste centurion, Praefectus castrorum - lejrchefen og aquilifer - der bar legionens hellige ørn, aquila.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home