Friday, November 09, 2007

En Romersk Villa






Af Karl-Heinz Moser Fiedler

Det var romerriget der etablerede mange af de måder vi bor på i Europa idag. Romersk byggeri og beboelses arkitektur var på mange måder langt forud for sin tid. Lejlighedskomplekser, kaldet INSULAE, på op til 8 etager var ikke ualmindeligt i de store romerske byers folkekvarterer. I overklassen og på landet, samt i provinserne, var det VILLAEN der var en almindelige benyttet beboelse. Og I provinserne har man fundet mange versioner af disse VILLAE RUSTICAE. Villaerne kunne have både indlagt vand og gulvvarme, og nye fund fra Roms havneby Ostia viser, at de såmen også kunne have termoruder.


Jeg selv kommer fra Sydtyskland, og min forældre bor tæt på den gamle Limes, hvor der er mange romerske seværdigheder i nærheden. LIMES var den befæstede grænse som romerne byggede på landområdet mellem Donau og Rhinen.

For nyligt fik jeg mulighed for at besøge Römisches Freilichtmuseum Hechingen-Stein, der er et museum for en genfundet romersk VILLA. Anlægget blev fundet i 1973 og det blev hurtigt klart at det var en af de bedst bevarede romerske fund i området. Efter lange udgravninger og en del tovtrækkerier blev det til et museum. En vigtig del af dette museum er at dele af villaen er genopbygget, så man kan gå sig en tur i et rigtigt romersk hjem fra 1. Århundrede.

Men der er nye opdagelser på vej, for kun halvdelen af anlægget er udgravet. I øjeblikket graver de i et hjørnetårn.
At besøge museet fra Danmark er selvfølgelig en lang tur, men man kan besøge stedet på deres hjemmeside og få en virtuel rundvisning. For mig var det en rigtig god oplevelse. Kig selv ind på www.villa-rustica.de



0 Comments:

Post a Comment

<< Home